tisdag 15 februari 2011

Måndagsmat

Nu är jag igång med en GI-sväng igen. Två veckor i Thailand med öl till lunch, Idre-helg med mycket onyttigt, myshelg i Sälen med lika mycket onyttigt. Dags att skärpa ihop sig och dra ner på kolhydraterna. Det gäller naturligtvis bara för mig, Stella och Stefan äter kolhydrater som vanligt. I går, seg, trött och sjuk, lyckades jag vara både kreativ och duktig i köket för det här blev sanslöst gott.

Kalvfärsbiffar med fetaost, ugnsrostade grönsaker och rostad vitlökskräm

4 personer
500 g kalvfärs (vanlig nöt går bra också)
1 ägg
1/2 dl vispgrädde
1 pkt, 200 g fetaost av god kvalitet
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Potatis
Morötter
Gula lökar
Röda lökar
Körsbärstomater
Olivolja
Torkad timjan

5 stora vitlöksklyftor
Olivolja
3 dl lätt creme fraiche
1 splasch citronsaft

Gör så här
Börja med vitlökskrämen så att den får vila sig i form. Skala vitlöksklyftorna, hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Stek klyftorna på medelhög värme till de är gyllenbruna runt om och mjuknar. Låt svalna något och mixa med creme fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200° (varmluft) eller 225 (vanlig). Klyfta alla grönsaker utom tomaterna. Lägg i lämplig form och ringla över olja, krydda med timjan, och flingsalt. Stoppa in i ugnen och rosta i ca en halvtimme. Häll då på tomaterna i formen och låt gå ytterligare tio minuter till så att tomaterna spricker i skalet.
Blanda köttfärs med ägg, grädde och smula i fetaosten. Smaka av med salt och peppar. Forma till lagom stora biffar. Stek i oljan, som blev kvar efter vitlöksrostningen, och smör.
Servera det hela med en grönsallad. Jag åt tomaterna och löken av de ugnsrostade grönsakerna, och skippade potatis och morötter. Perfekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar