tisdag 23 november 2010

Älska blåmusslor

Sorry för dålig uppdatering. Tycker ju själv att grejen med en bra blogg är att den uppdateras ofta, därför är jag ju inte helnöjd med de senaste dagarnas stiltje.

Jag tänkte hylla blåmusslor lite. Jag älskar dem! Det är lycka att komma hem med ett nät sådana, för givetvis ska det vara färska. Om man associerar blåmusslor med de läbbiga på burk så har man helt fel referenser. Nej färska, ska det vara (i Mora finns de att köpa i fiskdisken på Maxi samt i fiskbilen på fredagar).

Liten blåmusselskola: När man förbereder musslorna så ska de putsas från tång och annat som hängt med från havet. De musslor som är öppna innan tillagning, och som inte stängs när man knackar på dem, ska slängas för de är dåliga. Sen är det tvärt om när de är tillagade: de som är öppna är fräscha och de som inte är det ska slängas, hängde ni med?

Gör oftast soppa på mina härliga blåmusslor men här kommer en pasta.

Blåmusselpasta
3-4 personer 


1 nät blåmusslor
ca 2 dl torrt vitt vin
1 liten fänkål
1 gul lök
1 knivsudd hackad chili eller sambal oelek
1 klick smör
2-3 vitlöksklyftor
2 msk hummer- eller skaldjursfond
1/2 frp krossade tomater
2-3 dl grädde
Rikligt med riven parmesan om man gillar det
Lite hackad bladpersilja
Färsk pasta eller vanlig av god kvalitet, papardelle eller tagiatelle passar bäst
Strimlade färska sockerärtor



Perfekt fredagskäk!

Gör så här
Kontrollera musslorna. Koka upp vinet i en kastrull och lägg i musslorna, skaka runt då och då under ett par minuter till musslorna öppnat sig och är färdiga (absolut inte för länge för då blir det torrt och trist). Sila vinet och spar, ställ musslorna åt sidan. 
Finhacka lök, vitlök och hacka fänkål. Fräs i smör i stekpanna några minuter med chillin. Slå på vin och fond och låt koka ihop något. I med krossade tomater, salt, peppar och låt puttra fem, tio minuter. Slå på grädden, parmesan och persilja. 
Koka pastan al dente och lägg i sockerärtorna i pastavattnet sista minutrarna. Låt rinna av i durkslag och vänd sedan ner i pannan tillsammans med blåmusslorna. Servera direkt med riven parmesan och rikligt med svartpeppar. Mums! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar