tisdag 9 november 2010

Välkomna!

Nu så har jag fått tummen ur. Jag har startat en riktig matblogg. Det är ju det jag tycker är roligast, att skriva om mat.

Först ut är en riktig höjdarmåltid som avnjöts i lördags. Det var faktiskt det godaste jag ätit på länge och Matilda och jag svängde ihop det tillsammans.

Här tänker jag även skriva riktiga recept, vilket jag inte varit så duktig på tidigare.

Himmelsk Carpaccio














4 personer
ca 400 g oxfilé av god kvalitet

1 ask ruccola
1 påse pinjenötter
4 msk kapris
1 bit parmesan 
Balsamicosirap
Flingsalt och nymald svartpeppar

Gör så här
Skölj ruccolan och lägg i vattenbad med isbitar, så blir den härligt krispig. Putsa, salta och peppra oxfilén runt om och bryn runt om i stekpanna. Den ska bara få en fin yta men vara rå inuti. Slå in den i plastfolie och låt vila i frysen i ca en halvtimme, då blir det lättare att skiva. Torrosta pinjenötterna i en het panna. Arrangera ruccolan på fyra tallrikar. Skiva oxfilén i extremt tunna skivor och lägg på ruccolan. Strö över pinjenötter, kapris, parmesan i flisor samt salt och peppar. Avsluta med att ringla balsamico över.

Älgrostbiff med jordärtskockspuré, krispigt sidfläsk, gräddfrästa trattisar och rödvinssky med smak av enbär














4 personer
ca 1 kg älgrostbiff

sky
3 dl smakrikt rödvin
1 morot
1 bit rotselleri
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
ca 5 stötta enbär
2 msk smör

puré
6-8 jordärtskockor
6 potatisar
100 g smör
1 dl grädde
150 gram rimmat sidfläsk 

trattisar
Trattkantareller efter tillgång
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
1 skvätt grädde

Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet, salta och peppra, bryn runt så att köttet får en fin yta. Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet och sätt på 58 grader, stoppa in i ugnen. 

Skala och klyfta grönsakerna till skyn. Bryn lätt i en kastrull och slå på övriga ingredienser. Låg sjuda i ca 1 timme. Sila av vid servering, sätt tillbaka på plattan och montera skyn med smör.

Skala kockor och potatisar. Koka i varsin kastrull (potatisen tar längre tid), pressa eller mosa och blanda med uppvärmd grädde och smör. Smaka av med salt och peppar. 
Tärna sidfläsket. Stek med lite smör på hög värme till fläsket blir riktigt krispigt. Slå i dukslag och låt sen rinna av på hushållspapper. 

Förväll trattisarna, det vill säga låt dem stek dem utan smör i panna till vattnet avdunstat. Lägg i en klick smör samt finhackad lök. Fräs några minuter och slå på grädden. Salta och peppra. 

När köttet är klart, låt det vila i folie i minst tjugo minuter. Tranchera vid servering. Lägg upp samtliga delar av rätten fint på en tallrik och servera. 

Vi börjar så, nu vill jag veta vad ni tror om detta, en matblogg

6 kommentarer:

  1. Absolut, toppen! Ser fram emot att laga lite fin-mat.

    SvaraRadera
  2. Jättebra! Hoppas du har några fina recept på kyckling. /ulle

    SvaraRadera
  3. Kul Sofia! :) Blir så inspirerad av dig! Men det återstår att se när jag får tummen ur & lagar nåt av allt det goda du gör! Älgen låter ju helt underbart god! Fick äta lite älgkött när jag ver hemma i Långlet i helgen, det är ju så gott! Förresten, tips på rödvin man kan använda till sky/sås? Är inte så bra på sånt. Kram & lycka till med din nya blogg! /Nina S

    SvaraRadera
  4. strålande :)

    tjing Mona

    SvaraRadera
  5. Va härligt med en matblogg !! Blir alltid så inspirerad av din matlagning :)

    SvaraRadera