fredag 26 november 2010

Fredagsmiddag för två

Det är något speciellt med fredagsmiddagar. I love them. Gillar känslan av fredag och att man får lägga lite extra helgomtanke på maten. I dag tinade jag en bit kalvrostbiff. Vi köper kalv från familjen Morell i Läde och det köttet är svårslaget. Känns dessutom bra att kalvarna haft det bra och att köttet är närproducerat i allra högsta grad. Läde är nämligen närmsta gamla fäbod som ligger ett par kilometer från där vi bor.

Kalvrostbiff med rotsaksmuffins och rödvinsås
2 personer


















rotsaksmuffins
5 potatisar
1 palsternacka
2 morötter
2 bit rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
150 g riven västerbottenost
2 ägg
4 stora muffinsformar och gärna en plåt för dem
Salt och peppar

rödvinssås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit rotselleri
2 kvistar rosmarin
1 tsk torkad timjan
2-3 dl gott rött vin
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
lite honung
Smör
Majsena redning för mörka såser

400 g kalvrostbiff
Salt och peppar
Smör att steka i

Hericot verts och krispigt sidfläsk att servera till

Gör så här
Skala och riv rostakerna. Hacka lök och vitlök och blanda ihop med rotsakerna. Fördela i muffinsformarna. Blanda ihop grädde, ägg, ost och salt och peppar och fördela i muffinsformarna. Strö även lite ost över. Sätt in i 150° (varmluft) eller 175° (vanlig ugn) i 45 min till en timme. Tar muffinsen för mycket färg - täck med folie sista tiden. 

Ha i samtliga ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka på låg värme i ca 45 minuter. Vid servering; sila såsen och koka upp igen. Red eventuellt och rör i smör. Smaka av och salta och peppra efter smak. 

Salta och peppra köttet runtom. Helstek i stekpanna i olja och smör, först på hög värme så att alla sidor får fin stekyta, sen på svag värme under ösning. Jag tycker att rostbiff ska serveras rare. När köttet är klart - låt det vila i folie i tio minuter. 

Koka hericot verts i grönsaksbuljong i ett par minuter. Stek sidfläsk krispigt. Arrangera muffins, tunna skivor rostbiff, sås och hericot verts med krispigt sidfläsk på tallrikar. 


Kom även på en smarrig julinspirerad efterrätt med det som fanns i fruktskål/kyl/skafferi

Stjärnanis- och glöggmarinerad apelsin med mandelmassekräm
2 personer

2 apelsiner
1 dl vit glögg, gärna med smak av citrus
2 stjärnanis
2 msk sirap
2 dl riven mandelmassa
1 dl lätt creme fraische 

Gör så här 
Skala apelsinerna med kniv och filéa så att du får klyftor utan hinnor. Koka upp glögg, sirap och stjärnanis. Lägg i apelsinfiléerna i kastrullen och ställ kallt i ca 1 timme (eller längre). Rör ihop mandelmassa och creme fraische. Arrangera fint på tallrikar och ringla lagen från apelsinerna över. 


Prova, ni kommer inte att bli besvikna. Vad äter ni gärna på fredagskvällar? 

2 kommentarer:

  1. Rotsaksmuffins lät gott och såg väldigt gott ut- det måste testas!

    Mvh Therese

    SvaraRadera
  2. Då jag inte kommer hem förren ca.18.30 på fredagar :( så lägger jag mest krut på lördagens middag. Så på fredagarna blir det nåt simpelt som går fort, typ tacos.. (som för övrigt verkar va standard hemma hos många...)

    SvaraRadera