Kalvrostbiff med rotsaksmuffins och rödvinsås
2 personer
rotsaksmuffins
5 potatisar
1 palsternacka
2 morötter
2 bit rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
150 g riven västerbottenost
2 ägg
4 stora muffinsformar och gärna en plåt för dem
Salt och peppar
rödvinssås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit rotselleri
2 kvistar rosmarin
1 tsk torkad timjan
2-3 dl gott rött vin
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
lite honung
Smör
Majsena redning för mörka såser
400 g kalvrostbiff
Salt och peppar
Smör att steka i
Hericot verts och krispigt sidfläsk att servera till
Gör så här
Skala och riv rostakerna. Hacka lök och vitlök och blanda ihop med rotsakerna. Fördela i muffinsformarna. Blanda ihop grädde, ägg, ost och salt och peppar och fördela i muffinsformarna. Strö även lite ost över. Sätt in i 150° (varmluft) eller 175° (vanlig ugn) i 45 min till en timme. Tar muffinsen för mycket färg - täck med folie sista tiden.
Ha i samtliga ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka på låg värme i ca 45 minuter. Vid servering; sila såsen och koka upp igen. Red eventuellt och rör i smör. Smaka av och salta och peppra efter smak.
Salta och peppra köttet runtom. Helstek i stekpanna i olja och smör, först på hög värme så att alla sidor får fin stekyta, sen på svag värme under ösning. Jag tycker att rostbiff ska serveras rare. När köttet är klart - låt det vila i folie i tio minuter.
Koka hericot verts i grönsaksbuljong i ett par minuter. Stek sidfläsk krispigt. Arrangera muffins, tunna skivor rostbiff, sås och hericot verts med krispigt sidfläsk på tallrikar.
Kom även på en smarrig julinspirerad efterrätt med det som fanns i fruktskål/kyl/skafferi
Stjärnanis- och glöggmarinerad apelsin med mandelmassekräm
2 personer
2 apelsiner
1 dl vit glögg, gärna med smak av citrus
2 stjärnanis
2 msk sirap
2 dl riven mandelmassa
1 dl lätt creme fraische
Gör så här
Skala apelsinerna med kniv och filéa så att du får klyftor utan hinnor. Koka upp glögg, sirap och stjärnanis. Lägg i apelsinfiléerna i kastrullen och ställ kallt i ca 1 timme (eller längre). Rör ihop mandelmassa och creme fraische. Arrangera fint på tallrikar och ringla lagen från apelsinerna över.
Prova, ni kommer inte att bli besvikna. Vad äter ni gärna på fredagskvällar?
Rotsaksmuffins lät gott och såg väldigt gott ut- det måste testas!
SvaraRaderaMvh Therese
Då jag inte kommer hem förren ca.18.30 på fredagar :( så lägger jag mest krut på lördagens middag. Så på fredagarna blir det nåt simpelt som går fort, typ tacos.. (som för övrigt verkar va standard hemma hos många...)
SvaraRadera